Dans & Therapie

Als je graag letterlijk in beweging wilt komen om lekker(der) in je vel te zitten, dan kun je bij Moverse terecht voor dans/bewegingstherapie en dansimprovisatie. 

Dans/bewegingstherapie is een lichaams- en ervaringsgerichte vorm van therapie die geschikt is bij diverse lichamelijke, emotionele, sociale, psychologische en psychiatrische klachten.

  • Danstherapie (voorheen creatieve therapie dans) (www.nvdat.nl) valt sinds 1 januari 2006 onder de term vaktherapie, samen met beeldende, drama-, muziek- en psychomotorische therapie. 
  • Vaktherapie is een gerichte psychotherapeutische behandeling bij veranderings-, ontwikkelings-, en/of acceptatieprocessen (www.vaktherapie.nl).

Dansimprovisatie biedt het plezier van vrij bewegen en creatieve expressie.

Tot de werkwijze behoren oefeningen en bewegingsopdrachten o.b.v. verschillende methoden uit de danstherapie.
<
top

Dans/bewegingstherapie

Dans/bewegingstherapie gaat ervan uit dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Je lichaam maakt alles mee wat jij meemaakt. Klachten zijn dan ook altijd terug te zien in het lichaam en de beweging. Daardoor zijn ook via die weg veranderingen op gang te brengen.

Binnen danstherapie staat het 'doen en ervaren' centraal. Daarom is het geschikt voor zowel doeners, denkers als praters, omdat je op deze manier uit je hoofd en in je lichaam kunt komen. Je krijgt inzicht in je patronen, valkuilen, gevoelens, lichaam en lichaamssignalen en leert hier anders mee om te gaan. Je hoeft trouwens geen (grote) problemen te hebben om te kunnen profiteren van ervaringen binnen danstherapie.

Bij Moverse werk ik met (jong)volwassenen vanaf 18 jaar, zowel individueel als in een groep.  Danservaring is niet nodig.
<
top

Dansimprovisatie

Bij dansimprovisatie staat het vrij bewegen centraal, met en zonder muziek, met ogen open of dicht, samen of alleen, in duo's of in groepjes. We kunnen bewegen vanuit een thema of zomaar, en dansen altijd in het moment.

Het gaat er hier niet om hoe je danst, maar dát je danst. Het gaat om creatieve expressie, om bewegen en laten bewegen en daar van te genieten.

Moverse organiseert regelmatig workshops dansimprovisatie voor iedereen die vrij(er) wil bewegen. Om in beweging te komen worden hierbij vaak ook methoden uit de danstherapie ingezet. Danservaring is niet nodig.

Moverse biedt op aanvraag ook dansworkshops aan bedrijven en instellingen voor het bevorderen van vitaliteit of teambuilding.
<
top

Werkwijze

Tijdens dans/bewegingstherapie en dansimprovisatie gebruik ik een warming-up, en gerichte oefeningen en bewegingsopdrachten. Het kan ook gaan om vrije improvisatie, al dan niet met muziek. Soms dans ik mee, soms observeer ik de beweging. Vooraf, tussendoor en/of achteraf zijn er momenten dat we even praten over wat er gaande is.

Bij dans/bewegingstherapie proberen we via reflectie en feedback samen te verhelderen en te begrijpen wat je gevoeld en ervaren hebt tijdens het bewegen. Door dit te koppelen aan dagelijkse situaties in leven en werk kun je werken aan ontwikkelingen en verandering en/of aan acceptatie van wat is.

Tijdens de sessies zet ik verschillende danstherapeutische methoden in die passen bij wat er op dat moment gebeurt of nodig is. Soms bereid ik een thema voor dat past bij de gewenste ontwikkeling of verandering.
< top

>  Deze website is nog in ontwikkeling <